Partia Transalpina - Voineasa - Decembrie

Decembrie – luna cu două tăișuri. Motocicleta sau snowboard-ul?

Dragă Decembrie,

Pentru unii reprezinți a 12-a lună din an în calendarul Gregorian. Pentru alții ești luna care începe cu soarele în constelația Ophiuchus și se sfârșește cu soarele în constelația Săgetător. Pentru romani ai fost a zecea lună din calendar (decem- zece). Pentru greci erai Poseidon, zeu al mărilor. Pentru poporul român ești a doisprezecea lună din an, cea mai apreciată dintre toate lunile anului deoarece faptele bune și cadourile sunt cele care te definesc.

Dar pentru mine ești o lună melancolică, dar și fericită în același timp. Melancolică deoarece trebuie să pun deoparte hainele de motocicletă și aventurile pe două roți, fericită deoarece am ocazia să le scot pe cele de iarnă și echipamentul de snowboard. Țin minte că de mic copil am căpătat o placă de snowboard Volkl, puțin zbârcită pe la 145 de cm pentru înălțimea mea de 166 de cm. Într-adevăr că îmi era un pic cam mică, dar ce era să fac? Era moștenită de la fratele mai mare și nici nu-mi permiteam să cumpăr una nouă. Mi-ar fi fost mai utilă una de 149 cm dar m-am descurcat cu ce am avut la timpul respectiv și m-am bucurat cu fiecare celulă a corpului, de pârtia din Poiana Brașov. Și asta aproape în fiecare weekend.

Dar dragă Decembrie, odată cu mutarea în București am pus accentul mai mult pe aventurile cu motocicleta și mai puțin pe cele cu snowboard-ul. Chiar și așa zăpada îmi aduce mereu zâmbetul pe buze și mă face fericită, deoarece drumul de două ore jumătate până în Brașov nu reprezintă un obstacol pentru mine. Mai greu de ajuns la Transalpina, în Voineasa, unde sincer mi se pare mult mai ok pârtia. Doar când mă gândesc la acea adrenalină care traversează tot corpul în timp ce stratul alb alunecă de sub placa de snowboard, mă ia cu fiori, indiferent de pârtie.

Echipamentul trebuie să fie cel mai important în snowboarding. Placa, legăturile, boots (încălțămintea respectivă) și evident hainele care trebuie să reziste la frig și la umezeală. De exemplu, geaca și pantalonii trebuie să fie cât mai impermeabile și să-i permită corpului să respire în permanență (minim 8.000 mm impermeabilitate și 8.000 g/m2 respirabilitate). Dacă crezi că o să stai mai mult pe jos decât pe placă, atunci aceste numere ar trebui să fie mai mari.

La placă contează mult dimensiunea ei, iar o regulă generală este ca aceasta să ajungă până la bărbia snowboardistului pentru a o putea controla cât mai ușor. De-a lungul timpului au apărut însă tot felul de modele de plăci în funcție de stilul și terenul care se doresc a fi abordate, dar un începător sigur nu va ține cont de toate aceste elemente, de aceea ar trebui să aleagă pentru început ceva standard.

Legăturile trebuie să fie mai moi pentru începători și mai dure pentru cei mai avansați, iar la boots se aplică aceeași regulă. Ochelarii de snowboard sunt de nelipsit deoarece nu știi niciodată când soarele sau ceața îți joacă feste. Și șosetele reprezintă un element important dacă nu vrei să ai de suferit. Lungi și călduroase, dar să permită evacuarea transpirației asigurând astfel confortul picioarelor în timpul activităților prin zăpadă.

Partia Transalpina Voineasa

Așadar, dragă lună decembrie, ne vom vedea mai degrabă pe pârtie la mișcare decât pe motocicletă.

Atunci când amintirile nu mai sunt în cea mai bună formă a lor, cuvintele și fotografiile te ajută să retrăiești momentele din trecut. Eu vreau doar să mă asigur că fiecare clipă va rămâne întipărită atât în suflet, cât și în acest Jurnal în mișcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *