Peştera Devetashka și cascadele din Krushuna

Dragă Devetashka,

Ce sentiment te încearcă când ştii că eşti una dintre cele mai spectaculoase peșteri din Bulgaria și poate nu numai? Cum te simți când vezi câți oameni îți calcă pragul şi se miră de frumusețea, complexitatea şi povestea ta? Așa cum și noi ne facem propriile povești.

Cred totuși că nu-ți place să fii în centrul atenției şi ca să eviți aglomerația stai ascunsă timid la circa 15 km distanță de Krushuna, în Bulgaria. Poți fi vizitată relativ uşor, mai mult sau mai puțin, pentru că nu sunt indicatoare către tine. Cu un GPS adecvat cred că lumea te-ar găsi ceva mai uşor având în vedere şi micul labirint în care te-ai format.

Dar chiar şi aşa, tu îți deschizi brațele timid pentru oricine îşi doreşte să te cunoască mai bine și investește și 3 leva pentru intrare. Dar meriți dragă Devetashka, meriți şi mai mult, mai ales că ții în frâu o imensă colonie de lilieci ce se încrede în tine dând naştere puilor acolo. De aceea în perioada reproducerii o anumită parte este închisă, pentru a proteja micile vietăți, așa cum probabil ai protejat de vremuri rele, în urmă cu 70.000 de ani, o sumedenie de oameni.

Dar nu contează deoarece tot ai ce să arăți. Cavitățile perfecte din acoperişul tău, un tavan ce are între 60 si 100 de metri înălțime, îți luminează fața în zilele însorite. Totodată, razele soarelui ce se reflectă uşor în micul pârâu ce te traversează te colorează şi mai mult. Mica verdeață din jurul tău ajută la completarea tabloului şi îți pune în valoare cei cca. 2.400 de mp.

La fel de ușor se pot vedea urmele de om din trecut deoarece cele câteva platforme și amenajări din piatră dar și cele câteva șine de tren, demonstrează că ai fost exploatată cu mulți ani în urmă. În sensul ăsta se aude că prin anii ’50 ai fost pe post de bază militară și depozit de produse petroliere. Dar cu o asemenea poveste în spate ajungi să fii unul dintre cele mai frumoase puncte turistice din Bulgaria.

pestera Devetashka - Bulgaria

Pestera Devetashka - Bulgaria

Pestera Devetashka - Bulgaria

Pestera Devetashka - Bulgaria

Pestera Devetashka - Bulgaria

Pestera Devetashka - Bulgaria

De la tine cu siguranța cei mai mulți se îndreaptă către minunatele grote și cascade Krushuna (din satul Krushuna), unde la fel de uşor rămâi surprins de frumusețea acestora dar și de liniştea care domină micul parc național (denumit și Parcul Maarata). Este ușor de ajuns iar peisajul merită orice minut din viață. Și aici se plătește o taxă nesemnificativă de 3 leva/persoana și 2 leva pentru parcare, asta în cazul în care se merge cu mașina. Noi am fost cu motocicleta iar doamnele draguțe de la casă ne-au lăsat să parcăm gratuit.

Parcul National Krushuna -Bulgaria

Grota - Parcul National Krushuna -Bulgaria

Grota - Parcul National Krushuna -Bulgaria

Cascada - Parcul National Krushuna -Bulgaria

Cascada - Parcul National Krushuna -Bulgaria

Cascada - Parcul National Krushuna -Bulgaria

Cascada - Parcul National Krushuna -Bulgaria

M-am bucurat nespus că pentru o astfel de călătorie ai nevoie de o singură zi și nu mai mult, în cazul în care pleci din București. Dar Bulgaria este frumoasă de felul ei iar dacă îți iei cazare o noapte prin jur, cu siguranță mai sunt lucruri de văzut, de exemplu prin Lovech.

Atunci când amintirile nu mai sunt în cea mai bună formă a lor, cuvintele și fotografiile te ajută să retrăiești momentele din trecut. Eu vreau doar să mă asigur că fiecare clipă va rămâne întipărită atât în suflet, cât și în acest Jurnal în mișcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *