Saschiz_Mures

Turiști în propria țară: Saschiz – Mureș

Dragă Saschiz,

Tortul meu aniversar de anul acesta a avut două înțelesuri:

1. Am început un nou capitol în proiectul numit viață și…
2. Dorința de a pleca pe motocicletă în Africa, sau măcar Europa, rămâne în stadiu de…tort. Cel puțin anul acesta.

2020 era anul nostru. Ne hotărâsem. Timp de un an, departe de confortul nostru zilnic, doar eu cu R., motocicleta BMW F650GS, cortul și câteva economii mici, mici. Dar fiecare a avut dezamăgirile lui odată cu COVID-19. Pentru noi, imposibilitatea de a pleca peste granițe s-a încadrat perfect în acest scenariu.

Însă asta nu ne-a împiedicat să ne adaptăm la situație. Astfel o listă cu locurile ce merită a fi văzute în România a început să prindă contur. La fel și entuziasmul nostru. Lista neterminată alb pe negru a început cu tine, comuna Saschiz din județul Mureș. Am văzut un articol într-o revistă, și asta a fost suficient cât să ne deschidă apetitul pentru plimbat.

Și cum de cele mai multe ori nu este vorba doar despre destinație, ci și despre călătorie, penultima sâmbătă din luna mai s-a transformat într-un pelerinaj până la tine. Pe vremuri cică ai rivalizat chiar cu Sighișoara care, în perioada respectivă, era „capitala” sașilor din Transilvania. Deci cu siguranță aveam cu ce să ne clătim ochii.

Am mai auzit și că: „Saschiz este celebră și pentru ceramica sa albastră”, și ar exista chiar și un atelier de olărit. Asta pentru pasionații care pe viitor vor să-ți dea o șansă.

Pe noi ne-a atras însă traseul până la tine, unde ușor leneviți am pornit direct din centrul țării, și anume din Brașov.

Asfaltul, drumul pietruit dintre unele sate și natura verde trezită la viață ne-au purtat cele două roți către Râșnov, Poiana Mărului, Șinca Nouă, Hălmeag, Rupea, Cloașterf și Saschiz. Ultima bucată dintre cele două a fost ca o adevărată gură de aer proaspăt pe care am așteptat-o încă de la începutul anului. Un asemenea view, nu îl găsești oriunde. Cu siguranță nu în București.

Cei care vor, pot opri oricând și la un picnic căci sunt câteva păduri pe marginea traseului, pajiști, liniște și mult, mult verde. Doar să nu se lase intimidați de vaci sau de oi.

Deși eram conștienți că vor fi toate monumentele istorice închise, indiferent de satul/comuna în care ne regăseam, tot le-am dat târcoale cât să le tragem în câteva poze. În Saschiz de exemplu, cred că o să-și aștepte mereu musafirii Biserica fortificată și Cetatea Țărănească, care acum este în renovare. Însă oricând îți poți bucura ochii cu casele colorate și cu imaginea panoramică a comunei, plus împrejurimile. Deci a meritat fiecare minut.

Dacă te încadrezi cu timpul, poți vizita chiar și Pivnița Bunicii, a căror gemuri sunt yammy yam 💜. Sau poți bea un ceai bun la Ceainăria Tei.

Deci, de ce să nu ți se facă o vizită?

Atunci când amintirile nu mai sunt în cea mai bună formă a lor, cuvintele și fotografiile te ajută să retrăiești momentele din trecut. Eu vreau doar să mă asigur că fiecare clipă va rămâne întipărită atât în suflet, cât și în acest Jurnal în mișcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *